Donat que s’acosten les festes de nadal i que coincidint amb la celebració del 25 N, dia internacional per a l’eliminació de la violència envers les dones, algunes famílies ens van manifestar la seva inquietud de voler treballar el tema amb els infants, des de la nostra comissió i en col·laboració amb la comissió de biblioteca, us hem preparat una sèrie de recursos, lectures i curts, que esperem que us serveixin de guia.
Llibres sobre educació en el feminisme per a adults:
CURS DE FEMINISME PER MICROONES, Natza Farré. Editorial: Ara llibres
Llibre que argumenta perquè es important ser feminista. Descriu el masclisme encobert en els diferents àmbits de la vida quotidiana mitjançant exemples i dades, i posa en evidència situacions de desigualtat que pateixen les dones en el dia a dia. Posiciona i reforça el paper del feminisme a la nostra societat. Es un llibre divertit, sarcàstic i entenedor, de fàcil lectura.
EDUCAR A UN NIÑO EN EL FEMINISMO, Iria Marañon. Editorial: Plataforma Editorial
Educar un nen en feminisme es una invitació a veure amb nous ulls com eduquem els nens, per detectar i canviar molts dels errors i injustícies que repetim inconscientment. Reforça la idea de que cal educar els nens com a éssers pensants i autònoms, alliberats de la construcció del gènere i dels rols que la societat s’esforça per transmetre.
Llibres per tractar amb els infants l’abús sexual, la prevenció de l’abús sexual, el consentiment, els límits del seu propi cos i com establir-los:
L’OMBRA DE LA CLARA, Elisensa Pascual i Martí. Editorial: Uranito
La Clara ha perdut el seu somriure i no recorda perquè. Sent com una ombra la segueix. Una ombra que es fa més gran i més gran. Sap que alguna cosa li passa però no troba les paraules per expressar-ho. Un bell conte que tracta sobre el malestar i la confusió que viuen els nens i les nenes víctimes d’abusos sexuals per part de persones de la seva confiança. L’autora, psicòloga especialitzada en acompanyament infantil i familiar, ha creat una pàgina web www.claraysusombra.com per posar a disposició dels adults un manual pedagògic de la història, amb exemples pràctics i específics sobre què preguntar i com es més clar explicar la història i reflexions basades en la criança respectuosa. Recomanat a partir de 3 anys amb acompanyament adult.
EL CONSENTIMIENTO (¡PARA NINOS Y NIÑAS!). COMO PONER LIMTES PEDIR RESPETO Y ESTAR A CARGO DE TI MISMO, Rachel Brian. Editorial: Océano.
Novel·la gràfica, útil i senzilla que mitjançant imatges i metàfores clares i contundents ens explica de anera molt dinàmica què és un límit, els diferents tipus de límits i qui els ha de posar, definint els conceptes de consentiment i l’acceptació des de la llibertat. La novel.la ens proporciona una bona excusa per seure i discutir i reflexionar amb els nostres infants sobre els límits del seu propi cos i com establir-los, com respectar-se a si mateixos i als altres, què fer si algú els fa sentir incòmodes o insegurs, i com observar i regular les seves pròpies interaccions amb els altres. Un llibre crucial en el desenvolupament emocional de qualsevol infant.
EL MEU COS ES MEU!, Il·lustrat per Dagmar Geiser. Editorial: Joventut.
Dir que no i protegir-se de contactes desagradables no és fàcil. Els infants que se senten segurs de si mateixos tenen més facilitat per dir ben clar el que volen i el que no. Per això és important que prenguin consciència dels seus sentiments i del seu cos. Només així podran establir límits. Un conte essencial per tractar la prevenció contra l’abús. Recomanat a partir dels 5 anys.
CRIDA BEN FORT, ESTELA!, Ben Olid. Editorial: Fineo.
A l’Estela li agraden moltes coses. Li agrada jugar amb l’aigua quan es banya i imaginar-se que és un dofí, les croquetes i la truita de patates de la seva àvia, figurar-se que els seus cabells foscos i llarguíssims són un vestit màgic que la protegeixen del món i la fan invencible. Fins fa poc també li agradava jugar amb el seu oncle Anselm, però últimament la porta a l’habitació i li fa coses que a ella no li agraden gens. La Conxita, la seva mestra, li va ensenyar un truc meravellós per quan passi alguna cosa que no li agradi o algú vulgui fer-li mal: “Crida ben fort, Estela!”. Conte guanyador del Premi Qwerty 2009 al millor llibre infantil de l’any. Un conte que si voleu, podeu escoltar aquí amb la veu de Lluís Homar. Recomanat a partir de 7 anys.
Llibres per afavorir l’autoestima, l’empatia, la capacitat d’autocrítica i l’inconformisme per prevenir la violència i educar en les relacions sexoafectives sanes
VISCA LES UNGLES DE COLORS!, Alicia Acosta, Luis Amavisca. Editorial: Nubeocho.
A en Joan li agradava pintar-se les ungles i quan se’n van riure d’ell a l’escola, el seu pare va decidir recolzar-lo i pintar-se-les ell també. Aquesta es una història inspirada en fets reals. Dirigit a infants de 3 a 8 anys.
JO VAIG AMB MI, Raquel Diaz Reguera. Editorial: Thule.
A una nena li agrada un nen, però el nen no es fixa en ella, no la mira. Què pot fer? Els seus amics li aconsellen de tot: que es tregui les cues, les ulleres, el somriure, les pigues, les ales, que no sigui tan xerraire. El nen per fi s’ha fixat en ella, però, amb tant treure’s coses, fins i tot han marxat els ocells del seu cap. I la nena se n’adona que ja no és ella i decideix recuperar les seves cues, les ulleres, el seu somriure, les seves pigues, les seves ales, les seves paraules… Recomanat a partir de 6 anys. Per cert, actualment podeu gaudir d’aquesta obra en família al teatre Poliorama fins el 20 de Desembre!
EL MEU AMIC EXTRATERRESTRE, Rocío Bonilla. Editorial: Beascoa.
Ens hem de deixar portar pels altres o hem de tenir el nostre criteri i decidir per nosaltres mateixos? Aquesta és la qüestió que es planteja en Tomàs.
Un nen nou arriba a través d’un intercanvi a l’escola d’en Tomàs. És un nen extraterrestre que no entén molts dels comportaments del seu nou amic i constantment li pregunta, “per què?”. Per què no deixa entrar a la seva germana petita a l’habitació? Per què es riu d’altres nens? Per què no vol jugar amb nenes? Aquestes qüestions ajuden en Tomàs a reflexionar i replantejar-se moltes de les seves accions. Aquest és un conte perfecte per ajudar els infants a tenir criteri propi i no deixar-se portar pels altres. Recomanat a partir dels 4 anys.
PURL
Es un curt divertit de la companyia Pixar que tracta el tema de la masculinitat tòxica i la desigualtat de gènere en l’entorn laboral a través de la figura de Purl, una bola de llana rosa, que arriba a treballar a una gran empresa amb moltes ganes i motivació però en un entorn hostil, 100% masculí on no acaba d’encaixar. Al principi se sent ignorada i menystinguda i decideix canviar i mimetitzar-se amb el seu entorn per ser acceptada però alguna cosa passarà que la farà canviar d’opinió. Ideal per veure en família i reflexionar.
EL PRÍNCEP VENTAFOCS
Deixeu-vos sorprendre per la divertidíssima història del príncep ventafocs! Tenia tres germanastres que sempre es reien d’ell fins que un dia se li va aparèixer una fada que sense voler-ho el va convertir en un mico gegant i pelut. En tocar les dotze i trobant-se davant una bonica princesa, va tornar a convertir-se en qui era, i va fugir tot perdent els pantalons. La princesa va decidir anar-lo a buscar.
NI UN BESITO A LA FUERZA
Lectura i interpretació del conte original de Marion Mebes que té com a objectiu ensenyar els infants, d’una manera agradable i senzilla, el seu dret a triar a qui i en quin moment expressar el seu afecte, així com mostrar-los la importància de saber respectar aquest dret personal.
Uau, quin recull tant fantàstic!
Moltes gràcies, és molt important tenir recursos a casa.